Atoombommen: Het einde van Japan

Atoombommen

In de zomer van 1945 werd Japan verwoest door atoombommen. De eerste viel op Hiroshima en de tweede op Nagasaki. De Japanse keizer Hirohito stemde er op 15 augustus in een radio-uitzending vanuit Tokio mee in zich onvoorwaardelijk over te geven aan de geallieerden, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

De Tweede Wereldoorlog zal, zoals vele oorlogen ervoor en erna, altijd in schande voortleven vanwege zijn pure wreedheid. Het aantal onschuldige mensen dat werd gedood is onbekend, maar nog steeds te hoog om op welke manier dan ook te accepteren

De twee verantwoordelijke atoombommen maakten een einde aan dit conflict met duizenden meer dodelijke slachtoffers dan oorspronkelijk gepland – denk je eens in wat er gebeurd zou zijn als ze mislukt waren?

De atoombom

De uitvinding van de atoombom had grote gevolgen voor de Tweede Wereldoorlog en alle toekomstige oorlogen. Het kostte de Amerikanen meer dan drie jaar om dit verwoestende wapen te ontwikkelen, maar ze konden het eindelijk in de strijd brengen op 4 juli 1945 toen een experimentele bom boven de woestijn van New Mexico werd gedropt. Met weinig weerstand van vijandelijke troepen omdat niemand de kracht (of liever het gebrek daaraan) verwachtte. Het resultaat? Een kracht zo groot dat het bijna de aardkorst uit elkaar scheurde door simpelweg te exploderen. Fat Man & Little Boy bleken effectief genoeg in het aanhouden van blijvende schade tegen mensen zonder hen onmiddellijk te doden zoals eerdere explosieven deden. Hun plaats markerend als essentiële strategische middelen die nodig zijn als de mensheid enige kans op overleven wil hebben!

Twee atoombommen

De Hiroshima en Nagasaki bommen werden op 6 augustus 1945 afgeworpen. Dit was de eerste keer dat de mensheid zo’n vernietigingswapen liet ontploffen, dat bekend werd als “de bom” De Amerikanen aarzelden om de bom te gebruiken. Omdat ze niet wilden dat hun eigen landgenoten zouden sterven door de verwoestende effecten ervan. Maar op Okinawa stierven duizenden in de strijd voordat Amerika uiteindelijk de Tweede Wereldoorlog snel won met twee atoombommen die maanden later de overwinning of nederlaag voor Japan bepaalden. Maar niet zonder ernstige twijfels te zaaien over hoe ver deze nieuw uitgevonden wapens konden gaan wanneer ze werden gebruikt tegen de bevolking van andere landen.

Op welke stad?

“Op 6 augustus 1945 hing het lot van twee steden af van de weersomstandigheden. Little Boy was bevestigd aan een B-29 bommenwerper met genoeg vernietigende kracht voor één bom – maar het tijdstip van detonatie was onbekend tot vlak voor het opstijgen.”

Little Boy in Hiroshima

De Little Boy was oorspronkelijk ontworpen om in de lucht te worden bewapend, maar nadat verscheidene vliegtuigen waren neergestort en er onder de Amerikanen angst voor de veiligheid ontstond, wilden zij dat risico niet lopen. Om ervoor te zorgen dat dit nooit meer zou gebeuren zou een duurzamer wapen nodig zijn dan waartegen hun gebruikelijke bommen bestand waren – dus werd het uiteindelijk in plaats daarvan met bevroren insuline geassembleerd.

De B-29 arriveerde in Hiroshima op een mooie zomerdag. Plotseling werd de stad aangevallen door de Little Boy en binnen enkele seconden verloren meer dan 100 duizend mensen het leven aan dit verschrikkelijke massavernietigingswapen dat door radioactiviteit over de hele wereld nog veel meer onschuldige slachtoffers eiste.

Fat Man in Nagasaki

De Amerikanen hadden een groot succes met Little Boy en besloten Fat Man ook los te laten, dit keer boven Nagasaki. De bom werd minder precies losgelaten, maar veroorzaakte nog steeds duizenden slachtoffers naast de vernietiging van een ander gebied.

Capitulatie van Japan

De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki veranderden de loop van de Tweede Wereldoorlog. Japan gaf zich over en eindigde een lange oorlog met eindelijk een geallieerde overwinning.

Gevolgen

De geallieerden lieten twee bommen op Japan vallen, één midden in een grote stad en één dichtbij. De eerste bom ging zonder veel ophef af, maar werd al snel gevolgd door een nog krachtigere ontploffing die binnen enkele uren duizenden doden veroorzaakte. Na verloop van tijd stierven nog meer mensen aan kanker, evenals aan miskramen die opliepen tot driehonderdduizend voordat alles achter de rug was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.