Hitler: tijdens de Eerste Wereldoorlog

Adolf Hitler, de nazi-dictator van Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd geboren in 1889 en stierf in 1945. Hij is een van de meest beruchte leiders aller tijden, en zijn verhaal is ontelbare malen verteld door historici en journalisten. Eén van die verhalen is dat hij als korporaal diende in het Duitse leger tijdens WO I. Deze blog post bespreekt hoe dit zou kunnen zijn gebeurd door middel van een onderzoek van wat we weten over Adolf Hitler’s vroege leven en politieke ideologie om een tijdlijn te creëren die zijn weg naar de macht beschrijft.

Het is waar dat Adolf Hitler veel invloed had tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar hij was ook betrokken bij de eerste oorlog. Voordat hij kanselier en Führer (leider) voor de Duitse nazi-partij werd, diende hij als een officier met weinig verantwoordelijkheid – zelfs geen ervaring aan het slagveld.

Eerste wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog was een oorlog tussen de Geallieerden en de Centrale Mogendheden die meer dan vier jaar duurde. De gevechten vonden vooral in Europa plaats, maar landen als Japan en de Verenigde Staten namen ook deel met hun kolonies op Europees grondgebied – ongeveer een derde van de wereldbevolking raakte erbij betrokken! Oostenrijk-Hongarije onder leiding van keizer Franz Josef; Duitsland onder keizer Wilhelm II waren verantwoordelijk voor het leiden van deze bondgenootschappen in de strijd tegen elkaar toen zij “Austreue” (trouw) verklaarden aan hun respectievelijke tronen bij startkredieten voordat het conflict van 1914 begon?

De man die bekend zou worden als Adolf Hitler vocht in het Duitse leger een jaar voordat de Eerste Wereldoorlog zelfs maar begon. Hij verhuisde naar München kort na het uitbreken van de oorlog, en daarom ontweek hij de dienstplicht in Oostenrijk, waar de dingen zo snel en heftig gebeurden dat velen dachten dat er geen einde aan deze nachtmerrie zou komen. Totdat iemand als de jonge Adolf langskwam met zijn frisse ideeën over eindes die inderdaad komen door een begin in plaats van een doodlopende weg.

Functie tijdens de oorlog

Adolf Hitler was een eenling in het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij wachtte vaak in zijn eentje op zijn volgende orders, en toen die eindelijk kwamen voerde hij ze vastberaden uit – zelfs als dat betekende dat hij zich alleen in vijandelijk gebied begaf! De eerste keer dat dit gebeurde was aan het slagveld van Ieper, wat ertoe leidde dat hij een onderscheiding kreeg van het IJzeren Kruis van Koning Wilhelm II zelf, als erkenning voor hoe dapper hij de situatie daar aanpakte, naast andere dingen die zo’n prestatie verdient. Het lijkt wel of iedereen heeft gezien wat voor soort dapperheid kan doen, zo veel fascinerender dan elk verhaal dat eerder is geschreven.

Onderscheidingen

Na het ontvangen van het IJzeren Kruis der 2e klasse ontving Adolf Hitler nog meer onderscheidingen. In mei 1918 kreeg hij een Regimentsdiploma voor dapperheid in de strijd tegen vijandelijke troepen, wat op zich al een hele eer en onderscheiding is die maar aan één man voor hem werd toegekend – hemzelf! Later kreeg hij nog een andere prestigieuze onderscheiding: Het IJzeren Kruis 1e Klasse

In december 1918, 23 jaar oud, werd deze jonge dappere soldaat voor altijd vereeuwigd door zijn heldenmoed voor de militaire inspanningen van ons land in het buitenland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Dolkstootlegende

Hitler was een man met veel littekens. Hij was ernstig gewond geraakt tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd later een van Duitslands beruchtste oorlogsleiders, die zijn land leidde in een onsuccesvolle militaire campagne die hen uiteindelijk op een nog duisterder pad zou brengen – het worden van nazi’s met een verdacht raciaal beleid tegenover Joden, zigeuners (Roma), Slaven en anderen die zij als “onmenselijk” beschouwden

De verwondingen die Hitler opliep in de strijd waren niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk; inclusief het blind worden door mosterdgas drie maanden voor zijn terugkeer naar huis voor omscholing nadat hij twee vingers had verloren door nog een bomaanslag terwijl hij nog steeds titulair commandant aan het front was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.