Jaarlijkse Nederlandse Dodenherdenking: 4 mei

De Dodenherdenking op 4 mei in Nederland is heel bijzonder. Op deze dag herdenken de Nederlanders allen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De herdenking begint om 8 uur ’s ochtends met een ceremonie bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, gevolgd door kerkdiensten in het hele land en kransleggingen. Elk jaar wonen meer dan 100.000 mensen deze evenementen bij om hun respect te betuigen aan hen die in deze periode het leven lieten.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité voor Memorial Day organiseert op 4 en 5 mei een Remembrance Day Service op de Dam in Amsterdam. Zowel de Koningin, Prins Oranje als Prinses Maxima worden verwacht; leden van ministeries van de Raad en vertegenwoordigers van politiek-maatschappelijke organisaties verheugen zich ook op deze bijeenkomst.

Twee delen

In het eerste deel wordt in de Nieuwe Kerk een herdenkingsdienst gehouden. De tweede plechtigheid is live op televisie te volgen en omvat toespraken van Koningin Beatrix der Nederlanden en andere Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders die sinds de Tweede Wereldoorlog in de strijd of door natuurlijke oorzaken zijn omgekomen.

Elk jaar, op Memorial Day in Nederland en andere NAVO-landen zoals België of Frankrijk bezoeken mensen oorlogsmonumenten om degenen te herdenken die stierven in de strijd voor vrijheid.

Het rituele karakter van deze gebeurtenis wordt meestal in acht genomen met twee minuten stilte tussen 20:00-20:02 uur Nederlandse tijd waarbij de vlaggen halfstok hangen voor zonsondergang volgens een vaste volgorde vanaf 18:00 uur wanneer er kransen en bloemen worden neergelegd totdat alles is opgeborgen tegen die tijd (zonsondergang).

Twee minuten stilte

De nationale herdenkingsdag wordt altijd op 4 mei gehouden. Het maakt niet uit of deze datum tijdens een religieuze feestdag valt of niet, we hebben twee minuten om hen te herdenken die verloren zijn gegaan en hun leven voor ons hebben laten nemen zodat anderen vandaag in vrede kunnen leven.

De avond begint om 18:00 uur met een stilte die van 20:00-20:02 uur in acht wordt genomen om vervolgens na 21 seconden weer onze dag in te gaan! Ook op andere plaatsen in de wereld waar toevallig Nederlanders wonen, zullen momenten worden ingelast zoals bij ons – telkens twee minuten lang – die hen de tijd geven om stil te staan bij wat er onlangs is gebeurd zonder zich schuldig te voelen over het bijwonen van andere verplichtingen die zij misschien al van tevoren hebben gepland.

Voorlichtingsbeleid

De Tweede Wereldoorlog wordt nog steeds herdacht, en het is belangrijk die informatie te onthouden. Om jongeren te helpen begrijpen wat er kan gebeuren als zij zich superieur voelen ten opzichte van minderheden of andersdenkenden bijvoorbeeld: “Een gevoel van superioriteit leidt direct tot haat, die op zijn beurt oorlog voortbrengt.” Het artikel leert hen ook over vrijheid; hoe we onze grondrechten moeten koesteren omdat ieder mens het recht heeft niet alleen zichzelf te zijn, maar dat ook te doen zonder te worden gediscrimineerd door anderen op basis van hun identiteit zoals ras/etniciteit enzovoort…

Het idee hier was ervoor te zorgen dat deze geschiedenissen niet vergeten worden – vooral omdat er mogelijk weer een WO II om de hoek komt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.